close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 
Užíwej živoOta doOkuď si mladá...pak sestárneš a celej živoOt bude w pr****..!!!!



How do you know Avril?->test´s

28. března 2009 v 13:55 | Nikís |  Avril Lavigne
ááá....a je tady small testík aneb "Jak znáte Avril?"...správné odpovědi si zapište na papír a pak se koukněte níže kde jsou správné odpovědi....:D.....good..lucky...:D

1. Kolik je Avril ?
a)19 ?
b)24 ?
c)30 ?

2.Jakou má Avril přezdívku?
a)Avrilka ?
b)Skater-Princess ?

3. Kolik Avril měří ?
a)165 ?
b)170 ?
c)157 ?

4. Za koho se Avril provdala ?
a)za Dericka Whibleye ?
b)za Brada Pitta
c)za Leonarda Dicaprio ?

5.Jaké jídlo Avril miluje?
a)pizzu s olivami
b)špagety
c)steak

6.Odkuď Avril pochází?
a)San Francisco ?
b)Belleville, Ontario, Kanada ?
c)New York
7. Avril povolání ?
a)spěvačka ?
b)herečka ?
c)zpěvačka, herečka, modelka, textařka, módní návrhářka


8.V jakém znamení je narozena?
a)blíženci
b)váhy
c)štír
9.Kolik CD vydala?
a)jedno
b)tři
c)čtyři

10.Poslední CD se jmenuje:
a)Let go
b)Freak out
c)The best damn thing


Správní odpovědi:
1)-a
2)-b
3)-c
4)-a
5)-a
6)-b
7)-c
8)-b
9)-b
10-c
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama